Website Lelong yang Berbaloi

Assalamualaikum. Tentunya website untuk Online Shopping seperti Lazada, Mudah.my Lelong.my dan eBay serta banyak lagi menjadi pilihan hati bagi mereka yang memilih untuk mendapatkan barangan secara mudah. Terdapat banyak faktor mengapa website ini menjadi pilihan. Antaranya adalah kerana kurangnya penipuan oleh penjual kerana dilindungi oleh sistem website tersebut. Walaubagaimanapun, sebagai pembeli haruslah bijak untuk memastikan barang yang dibeli itu akan diperolehi seperti yang dipaparkan di dalam website. Hal ini termasuk dengan meneliti setiap maklumat yang dinyatakan bagi setiap barang yang dijual. Kebanyakan pembeli yang mendakwa ditipu adalah merupakan mereka yang kurang teliti dalam memastikan maklumat yang dinyatakan dan hanya tertipu dengan gambar yang dipaparkan semata-mata.

Oleh itu, selain website yang dinyatakan diatas. Terdapat satu website yang boleh dicadangkan bagi mereka untuk mendapatkan barangan tertentu. Website Lelong yang dimaksudkan adalah website Chilindo  . Di dalam website ini anda boleh ”bid” dengan harga yang sangat murah. Akan tetapi ”bid” memerlukan teknik yang betul agar anda mendapatkan barang yang anda mahu dengan harga yang ”berbaloi”. Salah satu teknik yang boleh saya kongsikan anda adalah periksa dahulu harga pasaran sesuatu pasaran sebelum anda melalkukan ”bid” yang tertinggi. Hal ini kerana anda tidak sepatutnya ”bid” diatas harga pasaran. Kerana ini hanya mendatangkan kerugian sekaligus sudah lari dari tujuan asal iaitu mendapatkan barang tersebut bawah daripada harga pasaran.

Tambahan pula, anda perlu mengambil kira kos penghantaran RM8.00 +(Total harga bid barangan yang terkumpul). Sebagai contoh

Item 1 + Item 2 + Item 3 + RM8.00 = Total harga Item1,2,3 + RM8.00

Pembeli juga mempunyai pilihan sekiranya mahu COD akan tetapi perlu membayar chrage tambahan sebanyak iaitu

Total harga Item1,2,3 +RM8.00 + RM4.00

Kaedah pembayaran yang boleh dipilih adalah melalui Kad Credit/Debit, COD, Online Banking(OCBC).

Harap perkongsian ini berguna pada anda semua. Post ini tidak berbayar dari Chilindo ye 🙂 Mohon royalti dari pihak chilindo untuk promosi post ini andai ada admin chilindo baca post ini. Hehe.

CHILINDO

Advertisements

One thought on “Website Lelong yang Berbaloi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s